Képviselőfánk

Nálunk ez a sütemény az ünnep alkalmával nagyon népszerű és sűrűn elkészített süteménynek számít. A hiedelmekkel ellentétben viszonylag olcsó és gyorsan elkészíthető édesség. Van amikor a hagyományos vaníliás-tejszínhabos, de van amikor a csoki pudingos – vanília pudingos válltozatát készítem el. Ami több időt vett igénybe és talán az árát a sok tojás használata miatt drágább kategóriába sorolták, az a krém főzése, de ma már ezt boltban vásárolható vanília puding porral tudjuk helyettesíteni.

Elkészítési idő: 1 óra

Hozzávalók :

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg zsír (nem jó a margarin)
  • 2 dl víz
  • 5 db tojás

Krémhez:

  • 1-2 cs vaníliás pudingpor (főzős változat)
  • pudinghoz előírt tej mennyiség ez 0.5-1 liternyi
  • Tejszínhab : Én a Meggle típusút szoktam venni mert ez alapból cukrozott és kevesebb mennyiségű porcukor kell bele. Mondhatni ízlés szerint.
  • Habfixáló por Ezt érdemes beletenni mert ettől marad a habunk kemény és nem fog szét folyni.

Egy nagyobb lábasban a vizet feltesszük forrni , közben beletesszük a zsírt is. Amikor forr a víz, hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük. Ekkor a tűzről levéve én elektromos habverővel kicsit átkeverem, hogy hűljön a tészta mert ha ilyenkor tenném bele a tojásokat azok meg is főnének benne.

Ezt követően mikor a tészta alap langyos, egyenként keverem hozzájuk a tojásokat szintén a habverő segítségével. Mikor ezzel kész vagyok én két kanál segítségével halmokat rakok a sütőlemezre és mielőtt beteszem az előmelegített sütőbe, szoktam pihentetni 10 percet. Volt, hogy kipróbáltam a tésztát nyomózsákkal formázni, hogy igazán szép legyen ,de az a tapasztalatom, hogy sütés után a kanalas verzió sokkal inkább tölthető volt mert jobban egybe maradt a tészta mint a kinyomósnál, ahol elég levegős volt és olykor szétesett, lyukas volt a már megsült tésztám. Így ezt a módszert meghagyom a cukrászoknak.

A sütőt előmelegítem 195-200 fokra és a tésztát 15-20 percig így sütöm, majd leveszem a fokot 170-re és tovább szárítom szintén 15-20 perci. az első 15-20 percben míg magas fokon sütjük a tésztát, nem szabad kinyitni a sütő ajtaját mert a tészta össze esik. Amikor már csak szárítom akkor meg-meg lehet nézni, nehogy túlsütött legyen a sütemény alapja.

 

Közben megfőzöm a puding port mert annak langyosra kell hűlnie ahhoz hogy tölthető legyen. Melegen nem szabad tölteni. Ez idő alatt a tejszínhabot is már fel lehet verni.

Mikor minden tészta kisült, langyosra hűlt, kezdhetjük a töltést. A végén én porcukorral hintem a tetejét. Nagyon kiadós finom és gyors sütemény.

Jó étvágyat kívánok !

Aki kipróbálta, azoktól várom a visszajelzést!

2 Replies to “Képviselőfánk”

  1. Meg is sütöttem Évikém!!! Szuper lett!!!! Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!

    1. Szuper! Nagyon örülök.Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.