Nálunk ez a sütemény az ünnep alkalmával nagyon népszerű és sűrűn elkészített süteménynek számít. A hiedelmekkel ellentétben viszonylag olcsó és gyorsan elkészíthető édesség. Van amikor a hagyományos vaníliás-tejszínhabos, de van amikor a csoki pudingos – vanília pudingos válltozatát készítem el. Ami több időt vett igénybe és talán az árát a sok tojás használata miatt drágább kategóriába sorolták, az a krém főzése, de ma már ezt boltban vásárolható vanília puding porral tudjuk helyettesíteni.
Elkészítési idő: 1 óra
Hozzávalók :
- 20 dkg liszt
- 10 dkg zsír (nem jó a margarin)
- 2 dl víz
- 5 db tojás
Krémhez:
- 1-2 cs vaníliás pudingpor (főzős változat)
- pudinghoz előírt tej mennyiség ez 0.5-1 liternyi
- Tejszínhab : Én a Meggle típusút szoktam venni mert ez alapból cukrozott és kevesebb mennyiségű porcukor kell bele. Mondhatni ízlés szerint.
- Habfixáló por Ezt érdemes beletenni mert ettől marad a habunk kemény és nem fog szét folyni.
Egy nagyobb lábasban a vizet feltesszük forrni , közben beletesszük a zsírt is. Amikor forr a víz, hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük. Ekkor a tűzről levéve én elektromos habverővel kicsit átkeverem, hogy hűljön a tészta mert ha ilyenkor tenném bele a tojásokat azok meg is főnének benne.
Ezt követően mikor a tészta alap langyos, egyenként keverem hozzájuk a tojásokat szintén a habverő segítségével. Mikor ezzel kész vagyok én két kanál segítségével halmokat rakok a sütőlemezre és mielőtt beteszem az előmelegített sütőbe, szoktam pihentetni 10 percet. Volt, hogy kipróbáltam a tésztát nyomózsákkal formázni, hogy igazán szép legyen ,de az a tapasztalatom, hogy sütés után a kanalas verzió sokkal inkább tölthető volt mert jobban egybe maradt a tészta mint a kinyomósnál, ahol elég levegős volt és olykor szétesett, lyukas volt a már megsült tésztám. Így ezt a módszert meghagyom a cukrászoknak.
A sütőt előmelegítem 195-200 fokra és a tésztát 15-20 percig így sütöm, majd leveszem a fokot 170-re és tovább szárítom szintén 15-20 perci. az első 15-20 percben míg magas fokon sütjük a tésztát, nem szabad kinyitni a sütő ajtaját mert a tészta össze esik. Amikor már csak szárítom akkor meg-meg lehet nézni, nehogy túlsütött legyen a sütemény alapja.
Közben megfőzöm a puding port mert annak langyosra kell hűlnie ahhoz hogy tölthető legyen. Melegen nem szabad tölteni. Ez idő alatt a tejszínhabot is már fel lehet verni.
Mikor minden tészta kisült, langyosra hűlt, kezdhetjük a töltést. A végén én porcukorral hintem a tetejét. Nagyon kiadós finom és gyors sütemény.
Jó étvágyat kívánok !
Aki kipróbálta, azoktól várom a visszajelzést!
Meg is sütöttem Évikém!!! Szuper lett!!!! Nagyon szépen köszönöm a receptet!!!
Szuper! Nagyon örülök.Ugye, hogy nem is olyan bonyolult?