Almás lepény retro recept füzetből

Ma almáslepényt sütöttem. Nem is akármilyen recept füzetből. Azt hiszem joggal mondható retró darabnak. Ahogy a füzet eleje is mutatja 1988.-ban internet és egyéb csuda dolgok hiányában még szomszédtól kölcsönkapott békebeli írógépen pötyögtem a recepteket.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg zsír
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 14 dkg cukor
  • 3 tojásfehérje
  • 1 ev. kanál tejföl

Töltelékhez:

  • 1-2 kg kissé savanykás alma
  • őrölt fahéj
  • reszelt citromhéja
  • cukor

A hozzávalókat összegyúrjuk. Én a tésztába szoktam egy kis őrölt fahéjat is keverni mert ettől még ízletesebb a tészta. Két részre osztom és az egyik felét tepsibe nyújtom és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit elősütöm. Kb 10 perc. Ezt azért szoktam csinálni, hogy a nedves reszelt alma alatt is sült tészta legyen, és azt gondolom, ha egy nyers tésztára helyezném a reszeléket, amiből a nedvesség még párolog, akkor a sütési idő végére lehet még nem sülne annyira meg a tészta. Amíg az alsó lap tésztát elősütöm meghámozok 1-2 kg almát és nagy lyukú reszelőn, ( amivel a gyalult tököt is reszelni szoktuk) lereszelem. Belekeverek egy teáskanálnyi őrölt fahéjat, reszelt citromhéját és ízlés szerint cukrot. Hagyom 10 percig állni, hogy levet eresszen, majd a levétől kinyomkodva a reszeléket az elősütött tésztára halmozom és egyenletesen eloszlatom. Kinyújtom a másik adag tésztát amit a tetejére helyezek. Villával megszurkálom hogy az almából párolgó almagőz ki tudjon jönni. Lekenem tojássárgájával és 180 fokos sütőben készre sütöm.

Szeletelés elött javasolt megvárni, hogy teljesen kihüljön a süteményünk.

Jó átvágyat kívánok: Christmas Eve

 

 

 

 

 

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.