Karácsonyi mintával nyomott keksz

Hozzávalók:

  1. 12,5 dkg vaj
  2. 0,5 bögre porcukor
  3. 2 evőkanál nádcukor
  4. 0,5 kávéskanál só
  5. 1 tojás
  6. 1cs vaníliás cukor
  7. 2 bögre finomliszt
  8. 2 evőkanál tej

A puha vajat a 2 féle cukorral, vaníliás cukorral és a tojással habosra keverünk. Hozzáadjuk a tejet és a 2 bögre lisztet amivel jól eldolgozzuk. Puha tésztát kapunk ezért fóliába csomagolva 3-4 órára hűtőbe rakjuk vagy akár a sütés előtt 2-3 nappal is elkészíthetjük a tésztánkat.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük közben a tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk. Javaslom több darabban nyújtani, nem egyszerre mert könnyebben dolgozunk vele. A deszkánkat is és a tészta tetejét is lisztezzük be, majd a mintázó sodrófánkat is, hogy ne ragadjon bele a tészta. Ezt követően, lassan de egyenletes nyomással nyomjuk bele a tésztánkba a mintát.

Ha úgy gondoljuk, hogy nem sikerült, gyúrjuk össze és kezdjük újra. Kellő tapasztalat és gyakorlatszerzés kell hozzá mire tökéletesek lesznek a kekszeink. Ha megfelelőnek találjuk a mintát, pogácsa szaggatóval vágjuk ki a formát és lapát segítségével tegyük a papírral bélelt sütőlemezünkre és 10-15 perc alatt süssük készre.

Aranybarna színre törekedjük, ezért ha a sütési idő nem elegendő, akkor kicsit tovább süssük.

Vigyázat!  Gyorsan fogy! 

1 Reply to “Karácsonyi mintával nyomott keksz”

  1. […] a várakozás első vasárnapját sütéssel töltöttem. Karácsonyi mintával díszített kekszet sütöttem, aminek a receptjét az ünnepi receptek címszó alatt is […]

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.