Hozzávalók:
- 12,5 dkg vaj
- 0,5 bögre porcukor
- 2 evőkanál nádcukor
- 0,5 kávéskanál só
- 1 tojás
- 1cs vaníliás cukor
- 2 bögre finomliszt
- 2 evőkanál tej
A puha vajat a 2 féle cukorral, vaníliás cukorral és a tojással habosra keverünk. Hozzáadjuk a tejet és a 2 bögre lisztet amivel jól eldolgozzuk. Puha tésztát kapunk ezért fóliába csomagolva 3-4 órára hűtőbe rakjuk vagy akár a sütés előtt 2-3 nappal is elkészíthetjük a tésztánkat.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük közben a tésztánkat fél cm vastagra nyújtjuk. Javaslom több darabban nyújtani, nem egyszerre mert könnyebben dolgozunk vele. A deszkánkat is és a tészta tetejét is lisztezzük be, majd a mintázó sodrófánkat is, hogy ne ragadjon bele a tészta. Ezt követően, lassan de egyenletes nyomással nyomjuk bele a tésztánkba a mintát.
Ha úgy gondoljuk, hogy nem sikerült, gyúrjuk össze és kezdjük újra. Kellő tapasztalat és gyakorlatszerzés kell hozzá mire tökéletesek lesznek a kekszeink. Ha megfelelőnek találjuk a mintát, pogácsa szaggatóval vágjuk ki a formát és lapát segítségével tegyük a papírral bélelt sütőlemezünkre és 10-15 perc alatt süssük készre.
Aranybarna színre törekedjük, ezért ha a sütési idő nem elegendő, akkor kicsit tovább süssük.
Vigyázat! Gyorsan fogy!
[…] a várakozás első vasárnapját sütéssel töltöttem. Karácsonyi mintával díszített kekszet sütöttem, aminek a receptjét az ünnepi receptek címszó alatt is […]